Veckans matsedel
måndag 13 december
- Risgrynsgröt, limpa, köttpålägg, socker, kanel, frukt
- veg: Risgrynsgröt, limpa, ost, socker, kanel, frukt
tisdag 14 december
- Pannbiff, pepparsås, potatis, romanamix
- veg: Morotsmedaljong, pepparsås, potatis, romanamix
- alt: Leverbiff, lingon, pepparsås, potatis, romanamix
onsdag 15 december
- Fisk- och laxbullar i dillsås, potatis, morot
- veg: Quornbitar i dillsås, potatis, morot, bönor
torsdag 16 december
- Jultallrik
- veg: Jultallrik
fredag 17 december
- Het korv Stroganoff, ris, ärter
- veg: Het grönsaksgryta, ris, ärter
Veckans matsedel
måndag 6 december
- Färsbiff, tomatsalsa, pasta, romanabönor
- veg: Broccolimedaljong, tomatsalsa, pasta, romanabönor
tisdag 7 december
- Matig rotfruktssoppa, limpa, färskost, frukt
- veg: Matig rotfruktssoppa, limpa, färskost, frukt
onsdag 8 december
- Bakad potatis, tonfiskfyllning, ananas, rödkål
- veg: Bakad potatis, veg fyllning, ananas, rödkål
torsdag 9 december
- Köttkorv, potatismos, senap, ärter, pepparkaka
- veg: Sojakorv, potatismos, senap, ärter, bönor, pepparkaka
- alt: Köttkorv, rotmos, senap, ärter, pepparkaka
fredag 10 december
- Nötköttsgryta à la Alfred Nobel, potatis, gelé, grönsaksblandning
- veg: Quorngryta, potatis, gelé, grönsaksblandning
Dragonkryddad kycklingsås, pasta och broccoli
Ett minus för idag var att redan vid halv tolv, då vi åt, stod salladsborden tomma. Bara bottenskrapet kvar. Detta händer, som tur är, mycket sällan men det är tråkigt när oturen väl är här.
På grund av tekniska problem kommer bilden upp imorn. Dagens mat får betyget 3 av 5.
Veckans matsedel
måndag 29 november
- Dragonkryddad kycklingsås, pasta, broccoli
- veg: Dragonkryddad grönsakssås, pasta, broccoli
tisdag 30 november
- Köttbullar, lingon, potatismos, grönsaksblandning
- veg: Falafel, lingon, potatismos, grönsaksblandning, bönor
onsdag 1 december
- Senapsmarinerad fläskköttsgryta, potatis, morot
- veg: Veg kalops, potatis, morot
torsdag 2 december
- Kökets lasagne, pizzasallad
- veg: Kökets veg lasagne, pizzasallad
fredag 3 december
- Fiskburgare, bröd, potatismos, dressing, sallad
- veg: Greenburger, bröd, potatismos, dressing, sallad
Förlåt
Jag, fröken kantarell, tar på mig skulden för den uteblivna uppdateringen. Förlåt Sverige, förlåt mig. Från och med nu ska det ske minst en uppdatering per dag. Det lovar jag.
Potatisbullar och/eller blodpudding, lingon, morot
Att tro att blodpudding går hem hos elever i åldrarna 6-18 år är som att tro att Saab har en eftermarknad. Existerar inte.
Så till smakrecensionen. Potatisbullarna (bullarna, förresten? Varför?) var välstekta i kanterna. Det gjorde att det blev en krispigare och fräschare känsla än när man kom in till mitten på "bullen". Där var den mjuk och ganska intetsägande.
Blodpuddingen smakar som en vanlig blodpudding. Ingen avancerad smak. Mild. Vissa kombinerade med lingonsylt. Det ska enligt utsago varit gott.

Stekt falukorv, senap, ketchup, stuvad spenat, potatis
Dagens mat är en klassiker hos centralköket, har ätit den här rätten minst en gång per termin sen jag började förskolan. En klassiker som går hem hos människor i alla åldrar. Den oskivade falukorven kan skrämma en till en början men låt er inte luras! Falukorven smakade bra, men eftersom jag anlände till matsalen i senaste laget var den en aning kall.
Jag har alltid varit ett fan av spenat, äter gärna spenatsoppa som födelsedagsmiddag, men dagens spenatstuvning imponerade inte på mig. Vet inte riktigt vad som gjorde att den inte föll mig i smaken, så kan det vara ibland.
Som jag nämt i tidigare inlägg är jag fascinerad av ketchup- och senapsflaskorna. Idag gjorde bambatanterna inte mig besviken, dom var framme igen och jag fick än en gång känna mig som om jag befann mig i en korvmoj. Ärterna var också mycket goda, perfekt konsistens.
Dagens maträtt får betyget 3 av 5.
Sprödbakad kummel, tzatsiki, potatis, ärter
Dagens största diskussion blev annars stavningnen på ärtor/ärter. Vi väljer att stava det som centralköket gör. Med e.
Tzatsikin var godare än många utav de otaligt antal många olika sås-sorterna vi smakat från den kommunala kokboken.
Totalt sett får maten betyget 3 av 5.
Broccoli- och ostsås, pasta, rödkål
Innan jag börjar med att recensera dagens mat tycker jag att det är hög tid för en liten presentation av intiativtagarna bakom denna fantastiska matblogg. Vi är Fröken Kantarell och Herr Rucola. Man skulle kunna säga att fröken Kantarell är hjärnan bakom bloggen och herr Rucola är mer som hjärtat.
Idag serverades det broccoli- och ostsås med pasta, till fröken Kantarells förtjusning och till herr Rucolas förtret. Broccoli- och ostsåsen smakade mycket bra, en aning seg broccoli men annars var den förtjusande. Pastan såg en aning mjölig ut när den låg i de stora pannorna men de smakade mycket bra. Ett plus också till de mycket underhållande flaskorna till ketchupen, en bild på dessa kommer förhoppningsvis upp någon gång under nästa vecka.
Som vanligt var salladen utsökt och bjöd bland annat på morötter och annanas.
Idag var vi oense om betyget, precis som alla andra dagar. Herr Rucola gav en tvåa och fröken Kantarell gav en fyra. Vi kompromissade och gav dagens maträtt betyget 3 av 5.
Veckans matsedel
- Broccoli- och ostsås, pasta, rödkål
- veg: Broccoli- och ostsås, pasta, rödkål
- Sprödbakad kummel, tzatsiki, potatis, ärter
- veg: Selleribiffar, tzatsiki, potatis, ärter
- Stekt falukorv, senap, ketchup, stuvad spenat, potatis
- veg: Potatis- och svampgratäng, bönor
- alt: Stekt strömming, lingon, stuvad spenat, potatis
- Potatisbullar, lingon, morot
- veg: Potatisbullar, lingon, morot
- alt: Blodpudding, lingon, morot
- Vardagssoppa, limpa, färskost
- veg: Currysoppa, limpa, färskost
Kokt dillkött, potatis och kokta morötter
Färgen på grytan med det möra (men med alldeles för mycket vitt fläsk på) dillköttet hade kokats med skivade morotsbitar, ca 3 mm höga och en cm i diameter. Det ska dock sägas att det var en lagom mängd dill i grytan, den tog varken överhanden eller var helt onödig.
Idag fanns det två sorters potatis. Den klassiska och en med ett mer rödlätt skal. Vi tror att det var utav sorten Asterix. Efter att vi lagt upp maten på tallriken tog den ena utav oss de kokta morötterna som var tärnade och låg för sig. Vi tycker att det är lite för mycket med morötter i grytan, som tillbehör OCH på salladsbordet.
När vi väl satte oss ned för att avsmaka maten rådde det delade meningar runt bordet hur god maten var. Jag lät mig inte luras av hur maten såg ut, utan bedömer maten utifrån smak (även om utseende spelar in i betyget). Den andra redaktören gav upp och gick och hämtade flingor.
Vi fick även rapport om att dagens vegetariska rätt, där dillköttet var utbytt mot en quorngryta smakade mycket förträffligt. Våran korrespondent från den vegetariska världen gav betyget 3 av 5 till dagens vegetariska rätt.
Så till betyget på dagens mat. Utseendet på maten var bedrövligt, men smaken överraskande god. Kombinerat med ytterligare en fräsch sallad ökar betyget.
Dagens mat får betyget 2 av 5.
2010-11-12
- Kokt dillkött, potatis, kokta morötter
- veg: Quorngryta, potatis, kokta morötter
Stekt kyckling, klyftpotatis, tomatsås och brysselkål
Idag serverades det stekt kyckling, klyftpotatis, tomatsås och brysselkål. Köerna ringlade sig långa och det doftade mycket gott! Salladsbordet var fullt av olika smakupplevelser, som vanligt.
Vi tog en tugga av maten och insåg genast att det behövdes lite salt och peppar för att tillfredställa oss. Därav svartpepparkaret placerat i vänstra hörnet på bilden.
Kyckligen smakade mycket bra trots det inte var mycket kött på varje bit. När det gäller potatisen råder det delade åsikter. En av oss fick knapriga och varma klyftpotatisar medan den andra fick ljummna och ganska mjuka potatisar. Tråkigt, tycker vi, men så blir det lätt när så stora mängder mat ska serveras till så många elever.
Ett extra plus till salladen som var mycket fräsch och aptitlig! Något som vi inte kunde undgå att höra var hur nöjda våra vänner var över vattnets temperatur. Under våra år här på Magnus Åbergsgymnasiet har det varit lite si och så med kylan på vattnet. Men nu, bambatanter, nu har ni lyckats!
Dagens mat får betyget 4 av 5.
We'll taste you later!
3
Veckans matsedel
- Stekt kyckling, klyftpotatis, tomatsås, brysselkål
- veg: Veg schnitzel, klyftpotatis, tomatsås, brysselkål
- Kokt dillkött, potatis, kokta morötter
- veg: Quorngryta, potatis, kokta morötter
Välkommen till Mågmat!
Vi kommer även bjuda på aptitretande bilder.
We'll taste you later!